Paimio Sanatoryumu - Modern Mimarinin Zaferi

02 Kasım, 2020
Paimio Sanatoryumu, modern mimari akımın en önemli örneklerinden biridir. Ancak Alvar Aalto'nun en büyük başarısı, dönemin mimari tarzına kendi benzersiz yorumunu getirerek dönüm noktası projesine belirgin bir insani boyut katmaktı.

Finlandiya’da bulunan Paimio Sanatoryumu, Finli mimar Alvar Aalto’nun en ikonik eserlerinden biridir. Aalto’nun eseri, 1929’da yeni bir hastane kompleksi inşa etme yarışmasında kazanan tasarımdı.

Bu proje, tasarıma insancıl bir yaklaşım getiriyor, bu da Aalto’nun mimari tarzına özgü bir şey. Çalışmaları, modern mimarinin tipik işlevsel doğasının ötesine geçer ve ayrıntılara büyük önem verir.

Paimio Sanatoryumu, Fin mimarisinde bir dönüm noktasıydı ve çoğu insan bunu Aalto’nun kariyerinin çığır açan projesi olarak görüyordu. Bina, Modernist Hareketin geleneklerine saygı duyan açık bir mimari örneğidir.

Modern mimari açısından, yeni hastane Finlandiya’nın bilinirliğini sağlamaya yardımcı oldu. Bina şu anda UNESCO Dünya Mirası listesine girme listesindedir.

Paimio Sanatoryumu’nun konumu

Hastane, Finlandiya’nın Turku kentine yaklaşık 29 km uzaklıkta, güneydoğu Finlandiya’nın muhteşem ve soğuk manzarasının en yüksek bölgelerinden birinde yer almaktadır. Çevresindeki doğa ile bir diyalog yaratıyor gibi görünen bir bina kompleksinden oluşur. Ayrıca muhteşem manzaraları seyretmek ve bol miktarda doğal ışığın tadını çıkarmak için harika bir fırsat sunarlar.

“Modern mimari, olgunlaşmamış yeni malzemelerin kullanılması anlamına gelmez; esas olan malzemeleri daha insani bir doğrultuda rafine etmektir. ”

– Alvar Aalto

Tasarım Konsepti

paimio sanatoryumu

Alvar Aalto sanatoryumunu başlangıçta 296 hasta için tasarladı ve tüberküloz hastalarının iyileşmesini ve rehabilitasyonunu destekleyecek alanlar yarattı. Aalto’nun kendi ifadesiyle, bina hem doktorların hem de hastaların hizmetinde olan bir “tıbbi alet” idi.

Hastane, hasta odaları, ortak odalar ve dinlenme alanları olarak işlev gören geniş teraslar dahil olmak üzere farklı alanlara ayrılmıştır. Aalto, her mekanı işlevine göre en ince ayrıntısına kadar tasarladı. Manzaralardan en iyi şekilde yararlanmak için odaların yönünü bile seçti.

Kompleks ayrıca birkaç başka binadan oluşmaktadır. Doktorlar ve diğer personel üyeleri, ana hastane bloğundan uzaktaki izole çardaklarda kalabiliyorlardı. Bu, çalışanlara daha fazla mahremiyet sağlayarak vardiyalar arasında dinlenmelerine izin verdi.

Paimio Sanatoryumu – düzen

Aalto, hasta odaları ve dinlenme alanlarını barındıran kompleksin ana bloğunun tasarımına büyük önem verdi. Her katın sonunda yer alan bu dinlenme alanları özel bir öneme sahipti.

Hastaların odaları güneydoğuya, dinlenme alanları ise güneye bakıyordu. Odaları bu şekilde yönlendirerek Alvar Aalto, doğal ışıktan ve onun iyileştirici özelliklerinden en iyi şekilde yararlanarak iyileşmeyi ve nekaheti kolaylaştırmaya çalıştı.

Kapalı bir çatı terası, ana binanın en üst katının tamamını kaplar. 120 kişiye kadar kapasitesi vardır ve çevredeki peyzajın muhteşem manzarasını sunar.

Hasta odaları iki kişilik alana sahiptir ve mümkün olan en yüksek konforu sağlayacak şekilde özenle tasarlanmıştır. Örneğin, Aalto dolaylı yapay aydınlatma kullanmayı seçmiştir ve parlamayı azaltmak için tavanları yeşile boyamıştır.

Hastanın iyileşmesine yardımcı olan bir başka ayrıntı da, doğrudan termal radyasyonu engelleyen tavandaki radyatörlerdir. Aalto ayrıca kurulumları ve bağlantı parçalarını tasarlarken özel bir özen gösterdi. Örneğin, lavaboların şekli akan suyun sesini en aza indirmeye yardımcı oldu.

Benzer şekilde, Aalto, hasta bakımını ve iyileşmeyi artırmak için mobilya bile tasarladı. En dikkate değer parçalarından biri Paimio sandalyesiydi. Ergonomik tasarımı, hastaların daha kolay nefes almasına yardımcı oldu.

oda tasarımı

Paimio Sanatoryumu’na erişim

Paimio Sanatoryumu’na giden yol yoğun bir çam ormanının içinden geçmektedir ve buraya sadece araba ile ulaşılabilir. Uzak konumu ve sınırlı erişimi göz önünde bulunduran Aalto, ana cephenin tasarımına çok fazla önem vermedi. Bunun yerine, eserin etkisi, bu pastoral manzaranın ortasında böylesine büyük bir kompleks bulmanın şaşkınlığında yatıyor.

Estetik

Paimio Sanatoryumu, her türden hastayı barındıracak şekilde tasarlanmıştır. Doğal güneş ışığı ve hastane bahçeleri, binanın estetiğinin bir parçasını oluşturdu ve hastaların iyileşmesine yardımcı oldu.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Aalto hastanenin iç mekanını en ince ayrıntısına kadar planladı. Örneğin, lobilerde ve koridorlarda köşeleri yuvarlatılmış duvarlar bile kullanmıştır.

Ayrıca her odayı olabildiğince fazla ışık ve temiz hava alacak şekilde tasarladı. Bunu yapmak için, odalar bol güneş ışığı alacak şekilde büyük pencerelerle donatıldı.