Het huis op Cap Ferret, natuur voor woninginrichting

Het Cap Ferret huis is ontworpen om in de eerste plaats de natuur in zijn omgeving te respecteren en tegelijkertijd een comfortabele leefruimte te bieden.
Het huis op Cap Ferret, natuur voor woninginrichting

Laatste update: 25 december, 2020

Het huis op Cap Ferret onderhoudt een speciale band met de natuur in de baai van Arcachon in Frankrijk. Het heeft een directe relatie met het gebied waar het staat. Door het ontwerp kunnen de reeds bestaande pijnbomen door de structuur gaan. Het huis is een paradigmaproject dat een voorbeeld is van hoe de reeds bestaande natuur in bouwgebieden moet worden behandeld.

Het huis staat een paar meter boven de heuvel waarop het is gebouwd. De ruimte tussen het huis en de grond is dus hoog genoeg om er vrij doorheen te lopen. Door een huis op palen te bouwen, willen ontwerpers Lacaton & Vassal eventuele landschapsveranderingen minimaliseren.

De architectuur van Lacaton & Vassal streeft naar grotere ruimtes door een extra ruimte te gebruiken, die ze aanvankelijk niet in hun project gebruikten. Voor Lacaton & Vassal is deze extra ruimte namelijk een manier om de grenzen van de architectuur te doorbreken.

Hun visie vervaagt de lijn die een binnenruimte en zijn omgeving verdeelt, terwijl de extra ruimte een deel van de omgeving naar het interieur brengt.

De extra ruimte is van fundamenteel belang, omdat het de binnengrenzen van het huis wijzigt. Het stelt de conventionele logica van de architectonische lay-out ter discussie. De architectuur van Lacaton & Vassal geeft prioriteit aan het project, de gebruiker en de relatie met de omgeving.

“We werken altijd aan verschillende projecten, maar onze aanpak is altijd dezelfde. Het gaat niet om het maken van kunst, maar om huizen waar huiseigenaren vreedzaam kunnen leven. In ons werk is het basisblok de mens. Zonder mensen is er namelijk geen architectuur nodig”, zegt Anne Lacaton.

Lacaton & Vassal, bouwen in de natuur

Woonkamer met uitzicht over de baai

Lacaton & Vassal is een architectuurstudio die in 1987 in Parijs door Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal, die allebei aanverwante vakgebieden in Bordeaux hebben gestudeerd, is opgericht.

Hun werk is vooral op de relatie tussen vorm, functie, economie en omgeving gebaseerd. De visie van het duo richt zich bovendien op de studie en het begrip van het hedendaagse leven en zijn relaties. Ze willen dit begrip dus gebruiken om ruimtes te ontwerpen die aan de behoeften van de gebruikers voldoen.

Lacaton en Vassal passen bovendien technologische innovatie op hun ontwerpen toe, zoals in het geval van hun huis op Cap Ferret. Het Cap Ferret huis vroeg om innovatieve materialen en constructiemethoden. Zoals hun projecten laten zien, ontwerpt het paar doorschijnende, open instellingen.

Het uitgangspunt achter de ontwerpen van Lacaton & Vassal, die de ontwerpers tijdens hun studie in Bordeaux en tijd in Afrika ontwikkelden, draait vooral om het gebruik van het beschikbare.

‘Het simpel houden’ is misschien wel hun grootste ambitie. In hun ontwerpen streven de twee architecten er ook naar om het meeste uit de ruimte te halen en licht, vrijheid en gratie te eren. De firma Lacaton & Vassal creëert sociale architectuur gebaseerd op economie, bescheidenheid en de schoonheid van de omgeving.

Het huis op Cap Ferret

Natuur groeit in huis verder

Dit kleine huis ligt aan de adembenemende baai van Arcachon aan de westkust van Frankrijk. Het kijkt uit over de Atlantische Oceaan in de Golf van Biskaje.

De Franse architecten Anne Lacaton en Jean Philippe Vassal ontwierpen het huis op Cap Ferret, waarbij ze met succes de dialoog tussen structuur en omgeving in stand hielden. En ze hebben de natuur met succes in het interieur van het huis geïntegreerd.

Hoge zandduinen vormden het terrein waarop het huis staat. Op de duinen bevonden zich struiken, mimosa’s en 46 pijnbomen. De architecten gebruikten twaalf micropalen die ze acht tot tien meter in de grond groeven om de pijnbomen en andere vegetatie intact te houden. De micropalen hoefden ook de grond niet te verstoren.

De pijnbomen bleven staan, zelfs degenen die in het gebouw zelf blijven groeien. Ze passeren een speciale basis die is ontworpen om het zwaaien als gevolg van de wind te weerstaan. Door de basis kunnen ze ook groeien en gezond blijven.

Sverre Fehn gebruikte micropalen op een vergelijkbare manier in zijn paviljoenontwerp voor de Biënnale van Venetië, veertig jaar eerder in 1958. Het was een cruciaal ontwerp, omdat zijn project zich in een ongelooflijk kostbare omgeving bevond.

De kamers in het Cap Ferret huis

Het balkon van cap ferret

De woning heeft twee verschillende zones: namelijk de dagzone, waar je het balkon, de woonkamer en de keuken kan vinden en de nachtzone, waar de slaapkamers en hun respectievelijke badkamers zijn. Gebruikers hebben dan via een wenteltrap op de heuvel toegang tot het huis.

De trap leidt naar een klein balkon dat op de woonkamer en de aangrenzende keuken aansluit. De woonkamer verdeelt de vier kamers. Twee kamers zijn voor de leden van het huishouden ontworpen, terwijl de andere twee voor gasten zijn gereserveerd. Elke set van twee kamers deelt dan een volledige en halve badkamer.

Samenvattend is dit huis een prachtig voorbeeld van architectuur die de omgeving respecteert, bestaande omstandigheden begrijpt en strategieën toepast om problemen in oplossingen om te zetten.

Simpele projecten die de natuur respecteren en die niet op weelde mikken, zoals het Cap Ferret huis, zijn zeker de moeite van het bekijken waard.  Wellicht ook interessant voor jou

Ontdek de geschiedenis van Fallingwater House
Decor TipsLees het op Decor Tips
Ontdek de geschiedenis van Fallingwater House

Fallingwater is ontworpen door Frank Lloyd Wright en blijft iedereen die het geluk heeft gehad om het te zien, zowel verassen als verrukken.