Paimio Sanatorium - En triumf inden for moderne arkitektur

Paimio Sanatorium er et af de vigtigste eksempler på den moderne, arkitektoniske bevægelse. Men Alvar Aaltos største præstation var at indarbejde en tydelig menneskelig dimension i sit landmærkeprojekt, så han kunne sætte sit eget unikke præg på datidens arkitektoniske stil.
Paimio Sanatorium - En triumf inden for moderne arkitektur

Sidste ændring: 18 august, 2020

Paimio Sanatorium ligger i Finland, og det er et af de mest ikoniske værker af den finske arkitekt Alvar Aalto. Aaltos kreation var det vindende design i en konkurrence om at bygge et nyt hospitalskompleks tilbage i 1929.

Dette projekt kræver en humanistisk tilgang, hvilket er noget, der er typisk i Aaltos arkitektoniske stil. Hans arbejde går ud over den typiske, funktionelle natur af moderne arkitektur og lægger stor vægt på detaljer.

Paimio Sanatorium var et vendepunkt i finsk arkitektur, og mange betragtede det som et gennembrud i Aaltos karriere. Bygningen er et klart eksempel på arkitektur, der respekterer traditionerne ved den modernistiske bevægelse. 

Hvad angår moderne arkitektur, hjalp det nye hospital med at sætte Finland på verdenskortet. Bygningen er i øjeblikket på listen til at komme på UNESCO’s verdensarvsliste.

Paimio Sanatoriums interiør

Hvor ligger Paimio Sanatorium?

Hospitalet ligger i en af de højeste regioner i det spektakulære og fjerntliggende landskab i det sydøstlige Finland, omkring 29 km fra Turku. Det er et bygningskompleks, som ser ud til at skabe en dialog med omgivelserne. Bygningen giver også mulighed for at opleve den skønne udsigt og masser af naturligt lys.

“Moderne arkitektur er ikke lig med brugen af umodne, nye materialer; det primære mål er at forfine materialer i en mere menneskelig retning.”
-Alvar Aalto-

Designkoncept

Alvar Aalto designede oprindeligt hospitalet til 296 patienter. Han skabte områder, der ville fremme heling og rehabilitering for folk med tuberkulose. Bygningen var, ifølge Aalto, et “medicinsk instrument”, som skulle tjene både læger og patienter. 

Hospitalet er inddelt i forskellige områder, herunder patientstuer, fællesrum og store terrasser, som fungerede som hvileområder. Aalto designede hvert område ned til den mindste detalje i henhold til dets særlige funktion. Han sørgede endda for, at stuerne var vendt, så de fik det meste ud af udsigten.

Hospitalet består også af flere andre bygninger. Læger og andre ansatte kunne opholde sig i isolerede pavilloner væk fra hovedbygningen. Dette gav de ansatte mere privatliv, så de kunne hvile sig mellem deres vagter. 

Paimio Sanatorium og dets layout

Aalto lagde stor vægt på hovedbygningens design, som husede patientstuer og afslapningsområder. Disse afslapningsområder, som var placeret for enden af hver etage, blev der lagt særlig vægt på.

Patientstuerne vendte mod sydøst, mens afslapningsområderne vendte mod syd. Ved at vende lokalerne denne vej søgte Alvar Aalto at udnytte det naturlige lys og dets helende egenskaber bedst muligt. 

En overdækket tagterrasse optager hele den øverste etage i hovedbygningen. Den kan rumme 120 personer og tilbyder en spektakulær udsigt til de omkringliggende landskaber.

Patientstuer havde plads til to personer og var omhyggeligt designet for at give den bedst mulige komfort. Aalto forsøgte for eksempel at bruge indirekte, kunstig belysning og malede lofterne grønne for at reducere blænding. 

En anden detalje, der hjalp med at fremme patientrestitution, var radiatorerne i lofterne, som forhindrede direkte termisk stråling. Aalto var også meget forsigtig, når han designede installationer. Håndvaskenes facon hjalp for eksempel med at minimere støjen fra rindende vand.

Aalto designede ligeledes møbler til at booste patienternes restituering. Et af hans mest bemærkelsesværdige værker var Paimio-stolen. Dets ergonomiske design hjalp patienterne med at trække vejret lettere. 

Patientstue på et finsk hospital

Adgang til Paimio Sanatorium

Vejen til Paimio Sanatorium går igennem en tæt fyrreskov, og man kan kun komme dertil via bil. Grundet den fjerntliggende placering og den begrænsede adgang lagde Aalto ikke så meget vægt på hovedfacadens design. I stedet ligger effekten af hans arbejde i overraskelsen over at finde sådan et kæmpe kompleks midt i et idyllisk landskab.

Æstetik

Paimio Sanatorium var designet til at huse alle mulige patienter. Naturligt sollys og hospitalets haver udgjorde en del af bygningens overordnede æstetik, og det var med til at booste patientrestitution.

Som vi allerede har nævnt, planlagde Aalto hospitalets interiør ned til den allermindste detalje. Han introducerede endda vægge med afrundede hjørner i lobbyer og gange.

Han designede ligeledes hvert lokale, så det kunne opfange mest muligt lys og frisk luft. For at gøre dette blev lokalerne udstyret med store vinduer for at lukke rigeligt med sollys ind.

Det kan interessere dig ...
Lina Bo Bardi – en pioner indenfor moderne arkitektur
Decor Tips
Læs den på Decor Tips
Lina Bo Bardi – en pioner indenfor moderne arkitektur

Moderne brasiliensk arkitektur ville ikke være, hvad det er i dag, uden det fantastiske arbejde af Lina Bo Bardi, der har kreeret nogle utrolige by...