Cap Ferret-huset: Natur til hjemmeinteriør

Simple, projekter, der respekterer naturen, som ikke går efter velstand, såsom Cap Ferret-huset, er helt sikkert værd at se nærmere på.
Cap Ferret-huset: Natur til hjemmeinteriør

Sidste ændring: 22 september, 2019

Cap Ferret-huset var, først og fremmest, designet for at respektere naturen i dens omgivelser, mens det ligeledes skulle bidrage med et komfortabelt sted at bo.

Cap Ferret-huset opretholder et specielt forhold med naturen i Arcachon Bay i Frankrig. Det har et direkte forhold med det område, det står i. Designet tillader, de allerede eksisterende, fyrretræer at passere gennem dets struktur. Huset er et paradigmeprojekt, der sætter et eksempel for, hvordan man skal behandle den eksisterende natur på konstruktionsområder.

Huset står nogle få meter over den bakke, det er bygget på. Området mellem huset og jorden er stort nok til, at man frit kan passere igennem det. Ved at konstruere huset på pæle, havde designerne, Lacaton og Vassal, intentioner om at minimere ændringer i landskabet.

Lacaton og Vassals arkitektur går efter mere åbne områder ved at bruge ekstra plads, som ikke var en ressource, de brugte til at starte med i deres projekt. For Lacaton og Vassal, var denne ekstra plads en måde, hvorpå de kunne bryde gennem grænserne for arkitektur.

Deres vision udvisker den linje, der opdeler et indendørs område og dets omgivelser, mens den ekstra plads bringer en del af omgivelserne ind i interiøret. 

Den ekstra plads er fundamental, fordi den modificerer grænserne i interiøret. Det sætter spørgsmålstegn ved den konventionelle logik for arkitektonisk layout. Lacaton og Vassals arkitektur prioriterer projektet, dets bruger og forholdet med omgivelserne. 

“Vi arbejder altid på forskellige projekter, men vores tilgang er altid den samme. Pointen er ikke at skabe kunst, men i stedet hjem, hvor ejere kan leve fredfyldt. I vores arbejde, er den basale blok det menneskelige væsen; uden mennesker, er der ikke noget behov for arkitektur,” Anne Lacaton.

Lacaton og Vassal, konstruktioner i naturen

åben stue

Lacaton & Vassal er et arkitektonisk studie, der blev grundlagt i 1987 i Paris af Anne Lacaton og Jean-Philippe Vassal. De studerede begge relaterede felter i Bordeaux.

Deres arbejde er primært baseret på forholdet mellem form, funktion, økonomi og omgivelser. Ydermere, fokuserer duoens vision på studiet og forståelsen af det nutidige liv og dets relationer. De går efter at bruge denne forståelse til at designe områder, der tilfredsstiller behovene hos dets forbrugere.

Ydermere, tilfører Lacaton og Vassal en teknologisk innovation til deres designs, såsom i tilfældet med Cap Ferret-huset. Cap Ferret-huset krævede innovative materialer og kontruktionsmetoder. Som deres projekt viser, har parret designet diafane, åbne omgivelser.

Præmissen bag Lacaton og Vassals designs, som designerne har udviklet gennem deres studier i Bordeaux og tid i Afrika, centrerer sig primært om at bruge det, der er tilgængeligt. 

“At holde det simpelt” kan meget vel være deres største ambition. I deres designs, går de to arkitekter også efter at få mest muligt ud af pladsen og at ære lys, frihed og elegance. Firmaet, Lacaton & Vassal, skaber social arkitektur, baseret på økonomi, beskedenhed og skønheden i omgivelserne.

Cap Ferret-huset

inden i Cap Ferret-huset

Dette, lille hjem er placeret på det utrolige Arcachon Bay på vestkysten i Frankrig. Det kigger direkte ud på det Atlantiske Ocean ved bugten i Bascay.

De franske arkitekter, Anne Lacaton og Jean Philippe Vassal, designede Cap Ferret-huset, hvor de succesfuldt opretholdt dialogen mellem struktur og omgivelser. Og, de integrerede succesfuldt naturen i husets interiør.

Høje sanddynger udgør det terræn, som huset står på. På sanddyngerne, var der buske, mimoser og 46 fyrretræer. Arkitekterne brugte 12 mikropæle, der hver blev gravet 8-10 meter ned i jordden for at holde fyrretræerne og andre vegetationer intakt. Mikropælene undgik også at være nødsaget til at forstyrre jorden.

Fyrretræerne forblev, som de var, og nogle fortsatte endda med at vokse ind i bygningen selv. De passerer gennem en speciel base, der er designet til at modstå de sving, som forårsages af vinden. Basen gør det også muligt for træerne at vokse og forblive sunde.

Sverre Fehn bruger også mikropæle på en lignende måde i hans pavillon-design i Venice Biennale Arte 40 år tidligere i 1958. Det var et afgørende design, da hans projekt befandt sig i en utroligt dyrebar omgivelse.

Rummene i Cap Ferret-huset

udsigt fra huset

Huset har to forskellige zoner. Dagszonen, hvor man kan finde balkonen, stuen og køkkenet, og natzonen, hvor man kan finde soveværelserne og deres respektive badeværelser. Brugerne tilgår huset via en vindeltrappe, der er lokaliseret på bakken.

Trappen fører til en lille balkon, der forbinder stuen og det tilhørende køkken. Stuen deler de 4 rum. 2 rum er designet til dem, der bor i huset, mens de andre to er reserveret til gæster. Hvert sæt af de 2 rum deler et fuldt og et halvt badeværelse.

Kort sagt, er dette hus et vidunderligt eksempel på en arkitektur, der respekterer dets omgivelser, forstår de eksisterende betingelser og tilfører strategier til at vende problemer til løsninger.

Simple, projekter, der respekterer naturen, som ikke går efter velstand, såsom Cap Ferret-huset, er helt sikkert værd at se nærmere på.

This might interest you...
Opdag historien bag Fallingwater huset
Decor Tips
Læs den på Decor Tips
Opdag historien bag Fallingwater huset

Kender du dette hus? Arkitekturen er fantastisk og beundres af mange. Men man bør også kende til historien bag Fallingwater huset.